Yüz felcinden korunmanın yolları
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk ve rüzgarlı hava yüz felci riskini artırıyor. Kulak arkasında ağrı ve uğultu hissi, yüzün bir tarafında gözün tam kapatılamaması, ağız kenarında bir tarafa doğru çekilme hissi yüz felcinin en yaygın belirtileri arasında yer alıyor.
Özellikle ani gelen soğuk hava vücudumuzu olumsuz etkiliyor. Soğukta kalma, rüzgar çarpması ve gribal enfeksiyonlar nedeniyle yüz felci ortaya çıkabiliyor.
Yüz felcinden korunmak için:
Yüzünü koru
Rüzgarın en etkin olduğu sabah saatlerinde yüzünü korumadan dışarı çıkarsan, yüz felci geçirme ihtimalin çok yüksek. Yüzünü direkt soğuğa maruz bırakmamak, yüz felcinden en önemli korunma yolu. Soğuk ve rüzgarlı havada yüz ve başını soğuktan koruyacak şekilde şapka, şal ve atkı kullanmayı ihmal etmemelisin.
Saçlarını kurut
Soğuk kış günlerinde duş alıp dışarı çıkmak ise yüz felcine davetiye çıkarıyor. Bu sebeple gün içerisinde duş aldıktan sonra saçlarını tam kurutmadan asla dışarı çıkmamalısın.
Uyku düzenine dikkat
Gribal enfeksiyonlar ve kulak enfeksiyonları da yüz felcine yatkınlığı artırıyor. Bu nedenle uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeli, bağışıklık sistemini de güçlendirmelisin.
Şok etkisi
Ani ısı yüz felcinin en büyük düşmanı. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuğa çıkarken mutlaka önlem almalısın.
Hamile ve yaşlılar
Yaşlıların, kronik hastalığı olanların ve hamilelerin yüz felcine yakalanma riskleri çok daha fazladır. Bu kişiler, yüz felcine yakalanmamak için alınması gereken önlemlere herkesten daha fazla dikkat etmelidir.