20’li yaşlarda beslenme
20’li yaşlarda dengeli ve yeterli beslenme ile vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayabilirsin. Ancak adet döneminde yaşanan kan kaybı ve yapılan sağlıksız diyetler, 20’li yaşlarda kansızlığa yol açabilir. Kansızlık için demir kaynağı olan kırmızı et, ıspanak, brokoli gibi sebzeler tüketebilirsin. Ergenlik döneminde ise yaşanabilecek hormonal değişimler ve cilt sorunlarına karşı A vitamini desteği alabilirsin.
30’lu yaşlarda beslenme
Genelikle anneliğe adım atılan 30’lu yaşlarda, sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsan folik asit desteği almalısın. Ayrıca hamilelik döneminde kalsiyum kaynağı olan D vitamini de alınması gereken vitaminlerden. Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumu, brokoli, lahana, kabak gibi sebzelerden de alabilirsin.
40’lı yaşlarda beslenme
40’lı yaşlarda vitamin ihtiyaçları değişiyor ve C, E, D vitaminlerinin alınması büyük önem taşıyor. Antioksidan özelliği olan C ve E vitaminleri kalp sağlığını korurken, cilt yaşlanmasına karşı da etkili oluyor.
50’li yaşlarda beslenme
50’li yaşlardaysan 40’lı yaşlarda aldığın vitaminlere devam etmeli, ancak E vitamini desteğini de artırmalısın. E vitamini cildine fayda sağladığı kadar kalp, sinir, bağışıklık sistemine de büyük fayda sağlıyor.
60 yaş üstü için beslenme önerileri
Bu dönemde daha çok kalsiyum ve D vitamini seviyeni artıracak besinlere ihtiyacın var. Ayrıca çinko ve B12 vitamini desteği de çok önemli. Yetişkinlerin yüzde 40’ında B12 vitamini eksikliği varken, 65 yaş üstü kişilerin yüzde 20’si B12 eksikliği problemi yaşıyor. B vitamini, et, süt ve yumurtada bulunuyor.