Moda ve Moda

Kurban eti hakkında bilinmesi gerekenler

Kurban eti hakkında bilmen gerekenler:

Sakatat etlerini tüketme

Kurbanlığın sakatat etleri doymuş yağ ve kolestrol açısından oldukça zengin. Bu nedenle bayram boyunca sakatat etlerini tüketmemeye özen göstermelisin.

Bekleme süresi

Kurban etini kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekletirsen hem daha lezzetli ve yumuşak olur hem de sağlığını riske atmamış olursun.

Nasıl saklanır?

Etleri buzdolabında, buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıda sararak maksimum 2-3 gün; buzlukta -2 derecede 7 gün; derin dondurucuda -32 derecede ise maksimum üç ay saklayabilirsin.

Dondurulmuş et tüketimi

Dondurulmuş etleri tüketeceğin zaman buzdolabında çözdürmelisin. Açık havada et çözdürmenin besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmamalısın. Çözdürülmüş etleri ise kesinlikle tekrar dondurmamalısın.

Hazırlama

Etleri hazırlarken görünür yağlarının tamamını temizlemelisin. Çiğ etten damlayan suların hiçbir besinle temas etmemesine de özen göstermelisin.

Pişirme yöntemleri

Etleri pişirirken doğru pişirme yöntemlerini tercih etmelisin. Sağlıklı pişirme yöntemleri; ızgara, haşlama, fırında veya mevsim sebzeleri ile birlikte tencerede pişirme şeklidir. Izgara yaparken, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, kömürler tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra, etleri ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirmelisin.

Yağ kullanımı

İçerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstra yağ eklememelisin. Çünkü etlerin doku içi yağları ısının etkisi ile erir ve yemeğe karışarak lezzet katar. Kuyruk yağı ve iç yağı gibi yağları ise kesinlikle tüketmemelisin.

Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçmamalısın. Öğünlerde ortalama 120 gramı geçmeyecek şekilde ölçülü tüketmeye özen göstermelisin.