Kalp krizi riskini artıran faktörler

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arter damarlardan veya dallarından herhangi birisinin tıkanmasıyla başlıyor. Bu durumda geriye dönüşü olmayan kalp kası hasarı oluşuyor ya da kalp krizi meydana geliyor.

  • 23PAYLAŞIM
  • 3861OKUMA

Kalp krizi riskini artıran faktörler

Diyabet

Diyabet kalp krizinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Diyabet hastaları en sık kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ise diyabetin damar duvarının esnekliğini bozması, kanda pıhtılaşmayı artırması ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırması olarak açıklanıyor.

Yüksek tansiyon

Yüksek kan basıncı da kalp krizinin riskini artırıyor. Üstelik sadece kalp krizi riskini değil, inme ve kalp yetersizliği riskini de çok belirgin olarak yükseltiyor. Yüksek tansiyon hastası olmak istemiyorsan, tuz tüketimini azaltarak düzenli egzersiz yapmalısın.

Genetik

Özellikle 1. derece yakınlarında kalp krizi olması riski arttırıyor. Ancak bireyin kolesterol seviyeleri ideal seviyede ise genetik olmasına rağmen riskin aslında önemli derecede artmadığı biliniyor.

Obezite

Obezite damarlarda erken yaşlanma ve işlev bozukluğunun yanı sıra sertleşmeye ve kalp krizine yol açıyor. Kalp krizine karbonhidrat ve lipid metabolizmalarını bozarak neden oluyor.

Kandaki bazı maddelerin yüksek olması

Kanda bazı maddelerin yüksekliğinin kalp krizi riski ile ilişkili olabileceği iddia ediliyor. Bunlar arasında karaciğerden üretilen ve iltihap göstergesi olan C-reaktif protein, bir kan yağı-proteini olan lipoprotein, bir amino asit olan homosistein, bir pıhtılaşma faktörü olan fibrinojen bulunuyor.

Kadınlarda kalp krizi belirtileri

Kadınlarda kalp krizi belirtileri; bir ay, bir hafta ya da birkaç gün önce başlıyor. Ancak, bu belirtilerin birçoğu önemsenmiyor ve kalp krizine bağlı ölüm oranı giderek yükseliyor.

25641