Kadınlarda kalp sağlığını korumak için risk faktörlerini tanımak ve buna yönelik önlemler almak yaşamsal önem taşıyor.
Araştırmalar, kadınlarda kalp krizine bağlı ölüm riskinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Kadınlarda kalp sağlığı için 7 öneri:
Kilo vermek
Obezite sorunu kadınlarda ciddi oranda artış gösteriyor. Özellikle 40 yaş üstü kadınların büyük bir kısmı şişmanlık sorunu yaşıyor. Şişmanlık, kadınlarda kalp krizini etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.Bu yüzden sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz programı ile ideal kilona ulaşmalı ve bel çevresinin de kalp sağlığının göstergesi olduğunu unutmamalısın.
Düzenli ve kaliteli uyku
Gece 7-8 saat arası düzenli uyku kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Araştırmalara göre günde 6 saatten az uyuyan kadınlarda kalp hastalığı riski artış gösteriyor. Az uyumak kadar aşırı uyumanın da kalbine düşman olduğunu aklından çıkarmamalısın.
Bol kahkaha
Gülmek, stres hormon seviyelerinde azalma yaparak kalbin üzerindeki yükü azaltıyor. Pozitif düşünmek ve kendine güven de kadınlarda kalp sağlığını korumaya oldukça faydalı.
Gevşeme terapileri
Yoga, pilates veya yürüyüş gibi gevşeme hareketli kadınlarda kalp sağlığına dost aktivitelerden. Araştırmalar, kaygı ve depresyon bozukluklarının kadınlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor. Bu nedenle düzenli egzersiz ile vücudunu ve kalbini stresten arındırabilirsin.
Sigaradan uzaklaş
Kadınlarda sigara kullanımı kalp hastalığı riskini ciddi oranda artırıyor. Özellikle doğum kontrol hapı kullanıyorsan bu oranın daha da artığını bilmelisin.
Menopoz sonrası
Erken menopoz kalp hastalığı riskini ikiye katlıyor ve menopoz sonrası kadınlardaki kalp hastalığı riski erkekler ile eşitleniyor.
Düzenli kontrol
Kadınlarda kalp krizi göğüs ağrısı yerine çok farklı sinyaller verebiliyor. Özellikle nefes darlığı, mide bulantısı ve baygınlık hissi gibi yakınması olan kadınların mutlaka kontrolden geçmesi gerekiyor.