60 gram daha küçük
Kadınların kalbi erkeklere oranla daha küçük. Ortalama kadın kalbi 118 gram iken erkeklerde bu ağırlık 60 gram daha fazla.
Damarlar daha ince
Kadın kalbinin damarları erkeklere oranla ortalama 1 mm daha ince. Bu durum damarlara müdahaleleri de daha zorlu kılıyor.
Çarpıntı daha fazla
Kadınlarda kalbin kapak yapısı daha gevşek. Bu nedenle çarpıntı şikayeti ve kapak hastalığı daha fazla oluyor.
Damarları daha hassas
Kadınlarda kalbin damarları daha hassas ve büzüşmeye daha meyilli. İnce damarlarda gelişen geçici büzüşmeler ise tanısı zorlukla konulan kalp kaynaklı göğüs ağrılarına neden oluyor.
Daha dayanıksız
Kalp krizi sonrası kadınların kalbi erkeklere oranla daha az dayanıyor. Bu nedenle kalp krizinden kaynaklı ölüm oranı da erkeklere oranla daha yüksek.
Daha çok atıyor
Kadınların kalbi erkeklere göre daha çok atıyor. Örneğin günlük ortalama kalp hızı erkeklerde 70-72 iken, kadınlarda 78-82 arasında seyrediyor. Bu da çarpıntı ve nefes darlığı şikayetlerinin kadınlarda daha çok gözlenmesine yol açıyor.
Yan etkilere daha duyarlı
Kadın kalbi özellikle ilaç yan etkilerine karşı daha duyarlı. Ritim bozukluğu oluşma riski erkeklere göre daha fazla.
Pıhtı oluşturmaya daha meyilli
Kadın kalbi pıhtı oluşturmaya erkeklere oranla daha meyilli. Doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda bu risk çok daha belirginleşiyor.
Damarları daha dirençli ama!
Kadın kalbinin damarları hastalığa daha dirençli. Erkeklerle karşılaştırıldığında damar hastalığı oluşum riskinde 10 yıllık fark bulunuyor. Ancak bu fark, menopozdan sonra kayboluyor.
Testlerde saptanması daha zor
Kadın kalbini tutan damar hastalığı sıklıkla bir damarı daha çok etkiliyor. Bu da rahatsızlığın testlerde saptanmasını zorlaştırabiliyor.