Hamilelik çatlakları nasıl geçer?
Bebek sahibi olmanın belki de en zor yanı, hamilelik döneminde oluşan çatlaklardır.
Hamilelikte sivilcelenmenin neden arttığı ve nasıl tedavi edileceği anne adaylarının en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi.
Hamilelikte vücudunda değişikliklerin yaşanması çok doğal bir gelişme. Hamilelik sırasında artan sivilceler de hormonal değişikliklerin bir sonucudur.
Hamilelik öncesi sivilce sorunu yaşıyorsan bu dönemde daha fazla artış göstermiş olabilir. Üstelik hamilelik sırasındaki sivilceler daha önce yaşananlardan çok daha yoğun hale gelebilir. Sivilcelenme özellikle hamileliğin ilk üç ayında artış gösterebilir.
Peki hamilelik döneminde artan bu sivilcelerle nasıl başa çıkılır?
Hamilelikte sivilcelenme sorunu yaşamak istiyorsan, hormon düzeyinin düzenli hale gelmesini sağlamalısın. Böylelikle sivilce artışını minimum düzeye indirgeyebilirsin.
Cildini temiz tut
Hamilelik döneminde cilt temizliğine dikkat etmen sivilce oluşumunu engeller. Bunun için cildine uygun bir yüz yıkama jeliyle yüzünü günde iki kez yıkmalısın. Yüzünü kurularken de tahriş olmamasına özen göstermemelisin. Eğer yağlı saçların varsa bu da sivilcelenmenin artışına neden olabilir. Bu nedenle saçlarına uygun şampuan kullanmalısın.
Cildini tahriş etme
Hamilelik döneminde cildin olduğundan daha hassas hale gelir. Sivilcelerini sıkma ya da ovma işlemi kalıcı izlere neden olabilir. Aynı şekilde yüzünü gereğinden fazla yıkarsan da cildinin doğal nem katmanının bozulmasına neden olursun. Bu katman yok olduğunda, cildin ihtiyacı olan nemi yeniden sağlamak için daha fazla yağ üretmeye başlar. Bu da sivilcelenmenin hızlanmasını sağlar.
Nemlendir
Sivilce saldırısıyla karşı karşıya kaldığında aklına son gelen şey, muhtemelen cildini nemlendirmek olur. Aslında ilk önce yapman gereken cildini nemlendirmektir. Sivilcelenmeyi önlemenin en iyi yollarından bir tanesi cildinin nem oranını yüksek tutmaktır. Bunun için yağsız nemlendiriciler kullanabilirsin.
Güneşten koru
Hamilelikte sivilcelenmeyi önlemek ya da tedavi etmek için ilaç kullanıyorsan, bu cildini güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getirir. Güneş ışığı her ne kadar sivilcelerin kuruması ve lekelerin yok olması için işe yarasa da, ilaç kullandığın için ters etkiler de yaratabilir. Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için en az 20 koruma faktörlü, yağsız kremler kullanmalısın.
Sağlıklı beslen
Hamileyken tükettiğin yiyecekler de sivilcelenmeye neden olabilir. Örneğin tatlı ya da tahıllı gıdalar tüketmeyi seviyorsan bunların miktarını azaltmalısın. Şeker yerine bal kullanabilirsin. Aynı şekilde kızarmış gıdalardan da kaçınmalısın. Kızarmış gıdalar, sağlıksız yağ deposudur ve bunlar da cildine sivilce olarak geri döner. Sağlıksız yağ içeren yiyecekler tüketmek yerine, sağlıklı yağ içeren gıdalar tüketmelisin.
A vitamini alımı
A vitamini sivilcelerin önlenmesi için büyük önem taşır. Hamilelik sırasında A vitamini alman gerekirken, fazla miktarda kullanmak bebeğinin doğumu sırasında sorun da yaratabilir. Dengeli bir A vitamini alımı için havuç, balık, süt ve yumurta gibi gıdalara ağırlık verebilirsin.
Bol bol su tüketimi
Hamileyken vücudunu susuz bırakırsan cildin kurur ve sivilcelenmeye neden olur. Gün içerisinde en az 10 bardak su içmelisin. Buna ayrıca doğal meyve ya da sebze suyu da ekleyebilirsin.
Bebek sahibi olmanın belki de en zor yanı, hamilelik döneminde oluşan çatlaklardır.
Doğum yaklaştıkça anne adayı sabırsızlanır ve bir an önce bebeğini kucağını almak ister. Ancak şu da bir gerçek ki, doğum 37 ile 40 hafta arasında herhangi bir gün gerçekleşebilir. Peki bebek anne kar
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmek istiyorsan, öncesinde bazı önlemler alabilirsin.
Anne adayları ise hamilelik sürecinde tatile gidip gidemeyecekleri konusunda endişeleniyor.