Düşük vakası, bir kadını sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda duygusal olarak da kırılgan hale getiriyor. O nedenle özellikle düşük sonrası ruh sağlığının düzenlenmesi bir hayli önemli. Doktor yardımının yanı sıra atılacak bazı adımlar, anne adayının ruh sağlığını düzeltmeye yardımcı olabilir.
Ağlamak istiyorsan, ağla:
Her şeyi zamana bırak, kendini toparlamak için asla bir zaman sınırlaması koyma. Ağlamak istediğinde ağla, ancak kendini ağlamak için zorlama. Bu süreçte mutlaka profesyonel yardım almalısın.
Konuşmak her zaman işe yarar:
Düşük gibi üzücü bir durumla karşı karşıyaysan, duygularını paylaşma ihtiyacı hissedeceksin. İster bir arkadaşın, ister bir aile yakının, ister profesyonel bir danışman olsun, mutlaka konuşmalısın. Bu süreçte kendini yabancılaşmış hissetmen çok normal, ancak asla içine atmamalısın.
Anlamaya çalış:
Gebelikte düşük vakası evliliklerde zaman zaman bir sınav haline dönüşebilir. Hamilelik sürecinde bebeğini hissettiğin için annelik iç güdüsüyle daha çok etkilenmiş olabilirsin. Ancak eşinin de kendisinden bir parça kaybettiğini unutmamalısın. Eşin duygularını dışa yansıtmıyor olabilir. Ancak bu onun acı çekmediği anlamına gelmiyor. O nedenle eşini de anlamaya çalışmalısın.
Spor yapmaya çalış:
Fiziksel olarak uygun hale geldiğinde, spor yapmayı deneyebilirsin. İyi bir spor vücudunda endorfin salınımını artıracağından, stresle baş etmene de yardımcı olur. Öncelikle yürüyüş gibi daha az yorucu aktiviteleri tercih edebilirsin.
İlaçla tedavi:
Düşük sonrası depresyon ile başa çıkmakta zorlanıyorsan, doktorundan ilaç yardımı isteyebilirsin. Düşük ardından yeniden hamile kalmayı planlıyorsan, mutlaka doktorunla konuşmalısın. Hepsinden önemlisi asla kendini suçlu hissetmemelisin.