Doğumdan sonra ilk hafta

Doğumdan sonra bebeğinle evine geldiğinde, ilk hafta oldukça hareketli geçer. Bu nedenle öncesinde nelerle karşılabileceğini bilmen gerekiyor.

  • 24PAYLAŞIM
  • 4015OKUMA

Tabii ki her anne ve her bebek farklıdır. O nedenle farklı ihtiyaçlar ortaya çıkabilir ve farklı rutinler gelişebilir. Ancak genel olarak doğumdan sonraki ilk hafta içinde seni bekleyen durumları gün gün listeledik.

1. Gün:

Doğumdan sonra eve geldiğinde kendini dünyanın en yüksek dağlarından birine tırmanmış gibi hissedebilirsin. Muhtemelen ağrıların sürüyor ve kendini yorgun hissediyor olacaksın. Rahmin yavaş yavaş eski haline dönmeye başladığından ara ara kramplar hissedebilirsin. Bebeğini emzirmek, rahmin kendisini toplamasına yardımcı olacağından, bebeğin emdikçe bu krampların arttığını fark edeceksin.

Göğüsleri ağız sütü üreteceğinden, bebeğinin yeterli beslenip beslenmediği konusunda endişe etmemelisin.
Bu arada kanaman da hala sürüyor olabilir. Kanama miktarı, yoğun bir adet kanamasını andırır. Unutmaman gereken şey, içeride açık bir yara olduğudur. Plasentanın rahim duvarlarına bağlı olduğu yer bu yarayı oluşturur. O nedenle çok iyi bakıma ihtiyacı vardır. Doğumun hemen ardından idrar torbanı düzenli olarak boşaltmaya başlamak çok önemli olacaktır.

Dinlemeyi ihmal etmemelisin. Doğumdan sonra eve geldiğinde ılık bir duş almalı, temiz pijamaları giymeli ve biraz uyumaya çalışmalısın.

2-4. Gün:

Dinlenme, duş alma, temiz pijamalar giyme, sıcak yemek yeme ve hafif uyku rutinine mümkün olduğunca devam etmelisin. Bebeğinin ablası ya da abisi varsa, onların bakımını aile yakınlarına bırakmalısın. Asla çamaşır yıkamayı düşünmemeli, bulaşık makinesinden uzak durmalısın.

Doğumun ardından vücudunda çok fazla sıvı olacağından sıklıkla tuvalete gideceksin. Bu arada rahmin hala eski haline dönmeyi sürdüreceğinden kramp süreci de devam edecektir. Küveti ılık su ile doldurup içinde oturmak bu ağrılara yardımcı olur. Bunu her gün tekrarlayabilirsin.

Hala sütün tam olarak inmemiş olabilir. Süreci hızlandırmak için vücudunun susuz kalmamasına dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmelisin. Sütün inmeye başladığında ise ilk birkaç gün tıkanıklık hissedebilirsin.
Tıkanıklığı açmanın en iyi yolu, bebeğini sık sık emzirmek olmalı. Emzirme işlemini ilk günlerde asla takvime ya da saate göre ayarlamamalısın. Bu durum hem bebek hem de senin için uzun vadede sorun yaratabilir. Göğüs uçlarındaki hissedilen ağrıyı geçirmek için göğüs kremi kullanabilirsin.

5-7. Gün:

Doğumdan sonraki ilk günlerde kendine dinlenmek için ne kadar zaman tanırsanı iyileşme sürecin de o kadar hızlı olur. Günün büyük bir bölümünü salondaki koltukta ya da yatakta uzanarak geçirebilirsin.

Kanama büyük olasılıkla doğumdan sonraki ikinci haftada azalarak bitecektir. Beşinci günden itibaren kasık bölgendeki ağrının ve hissizliğin azaldığını ve çok daha rahat hareket edebildiğini fark edeceksin.

Rahmin artık doğumdan hemen sonraki halinin yarısına kadar toparlanmış olacak ancak yine de hamile gibi görünmeyi sürdürebilirsin. Karın bölgende bandaj kullanmak, kaslarının hem iyileşmesini hızlandırır hem de kendine güvenini geri getirir.

Vücudun artık bebeğinin htiyaç duyduğu miktarda süt üretmeye alıştığından, göğsündeki tıkanıklık da azalmaya başlar. Ancak bebeğin biraz fazla uyursa, tıkanma yine meydana gelebilir.

Bu dönemde yavaş yavaş yürüyüşlere de başlayabilirsin. Hafif esneme hareketleri, derin nefes ve yerdeki pelvik egzersizleri kendini daha iyi hissetmeni sağlar. Gelecekteki 4-6 hafta yapman gereken tek egzersiz bu olmalı.

7. gün itibariyle yavaş yavaş normale dönmeye başlayacaksın. Ancak vücudunun eski halini alması biraz zaman alır. Kendine nazik davranmayı, dinlenmeyi ve mümkün olduğunca bebeğinle günlerin tadını çıkarmayı ihmal etemelisin.

Doğum sonrası işe dönüş sendromunu önlemenin 3 yolu

Bebeğinin doğumundan sonra günler hızla akıp geçti. Doğum iznin sona erdi ve artık işe başlıyorsun. Bir yandan bebeğini bakıcıya bırakıp işe gitmenin stresi, diğer yandan uzun bir aradan sonra iş yaşa

4270

Doğumun başlaması için 7 doğal yöntem

Doğum yaklaştıkça anne adayı sabırsızlanır ve bir an önce bebeğini kucağını almak ister. Ancak şu da bir gerçek ki, doğum 37 ile 40 hafta arasında herhangi bir gün gerçekleşebilir. Peki bebek anne kar

12233

Doğum sonrası karın sıkılaştırma önerileri

Bebeğini kucağına alana kadar fiziksel olarak birçok değişikliğe uğrarsın. En dikkat çekici olanı ise doğumdan sonra hala karnının şişkin olmasıdır.

26023

Doğum sonrası kilo vermenin yolları

Kadınlar her zaman hamilelikte alınan kiloların nasıl verileceğini ya da vücutlarının hamilelik öncesine nasıl döneceğini merak ederler. Annelerin doğum sonrasında kilo vermelerinin tabii ki yolları v

4270