İşte çay ve kahve karşılaştırmasının galip çıkanı:
Uyarıcı etki
Aslında birçok kişi için çay ve kahve gibi içecekleri tüketme nedeni kafeinin uyarıcı etkisi. İçindeki maddelerden dolayı kahvenin uyandırma etkisi daha fazladır. Bir fincan kahvede 80-115 mg. kafein bulunurken, çayda bu miktar 40 miligramdır. Ancak çayın uyarıcı etkisi de gözardı edilmemeli.
Araştırmacılar kafein dozunun her şeyi belirlemediğine dikkat çekiyor. Kişilerin beklentilerinin de uyarıcı etkisi ile orantılı olduğu düşünülüyor. Bu noktada çayın da kahve kadar uyarıcı etkisi olduğunu söylemek mümkün.
Uyku kalitesine etki
Çay ile kahve arasındaki en büyük fark uyku konusunda kendisini gösteriyor. Bir günde aynı miktarda çay ve kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalar, kahve içenlerin geceleri uykuya daha zor daldığını gösteriyor. Çay içenler ise daha uzun ve rahatlamış şekilde uyuyorlar. Bu veriyle birlikte çay, geceleri uykuyu olumsuz etkilemiyor ve kahvenin sağladığı birçok faydayı sağladığı için bu karşılaştırmadan galip çıkıyor.
Ağız sağlığına etki
Kahve ve çay da dişlerde sararmaya yol açıyor. Çoğu diş hekimi, çaydaki pigmentlerin diş minesine daha kolay yapıştığı konusunda hem fikir. Özellikle antiseptik klorheksidin içeren ağız çalkalama sularındaki bu maddenin mikroskobik pigmentleri daha fazla tuttuğu tahmin ediliyor. Bu nedenle kahvenin dişlerde daha az sararmaya neden olduğu söylenebilir.
İnsan ruhuna etki
Çayın sinirleri yatıştırdığına ilişkin bilimsel veriler bulunuyor. Örneğin düzenli çay tüketenler, topluluk önünde yapacakları konuşmalarda psikolojik olarak daha sakin tepkiler veriyor. Yine bilimsel araştırmalar, günde üç fincan çay içenlerin depresyon riskinin, içmeyenlere göre %37 daha az olduğunu ortaya koyuyor. Kahvenin ise benzer bir etkisi yok. Hatta kahvenin sinirleri daha gerdiği bile öne sürülüyor. Ancak bir araştırma her kahvenin depresyon olasılığını %8 azalttığını ortaya koymuş durumda. Tabii ki bu tür verilere dikkatli yaklaşmakta yarar var. Ancak şu söylenebilir; sınırlı verilere de dayansa da çay ve kahve aynı oranda ruh sağlığına olumlu etkide bulunuyor.