Kısa cevaplar verme
Sen onun altını temizlerken sana gözlerini dikip baktığında “Yine mi eğ yaptın?” demek yerine “Senin altın mı kirlenmiş. Temizleyelim mi altını? demek ve bu esnada o ne yaparsa yapsın ona senin için dünyanın en değerli varlığı olduğunu hissettirmek ve anlatmak çok önemli. Söylediklerini tekrarlamalısın. Senin için sıkıcı olabilir ama kullandığın kelimeleri sık sık tekrarlamak bebeğinin anlamasını geliştiriyor. Aynı kelimeyi art arda söylediğin taktirde, sesler ve anlamları arasındaki bağı çok daha iyi kavramasını sağlıyor. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde önemli olan tüm kelimeleri bilir fakat ne zaman kullanması gerektiğini henüz çözemez.
Bebeğinin adına karar verme
Mamasını yedikten sonra, biraz daha istediğini düşünüp önüne biraz daha koymamalısın. Bunu bebeğinde isteyebilir. İllaki kelimelerle ifade etmesine gerek yok. Yaşına ve iletişim seviyesine göre, bir işaret ya da bir ses de yeterli olur.
Bebek gibi konuşma
Ebeveynlerin en çok yaptıkları hataların başında bebek gibi konuşma geliyor. Bebeğinle bebek gibi harfleri ve sesleri yutarak ya da değiştirerek konuşman onun dil gelişimine olumsuz etki ediyor. Sadece melodili ve mimikli konuşmalar başlangıç için yeterli.
Kitap için erken değil
Bebeğine her hafta 3 kitap okuyarak kelime haznesini yüzde 15 ila 40 arasında geliştirebilirsin.
Dinlemeyi öğren
Konuştuktan sonra, sanki cevap vermeyecekmiş gibi onu bekle. Bunu ilk günden itibaren yapabilirsin. Konuşmasa bile zamanla, bu beklemelerin onun konuşması için birer fırsat olduğunu anlayacaktır.