Havadaki nem oranının artması ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi bahar yorgunluğunun belirtilerini ortaya çıkaran en önemli nedenler arasında yer alıyor. Peki bahar yorgunluğuna karşı nasıl beslenmeliyiz?
Sağlıklı beslenme
Öncelikle tek tip beslenme alışkanlığından kurtularak yeterli ve dengeli beslenmelisin. Güne mutlaka kahvaltı ile başlamalı ve kahvaltıda hafif besinler tercih etmelisin. Diğer öğünlerinde ise ızgara tavuk, salata, ayran gibi gıdalarla çeşitlilik sağlayabilirsin.
Öğün atlama
Uzun süren açlıklar kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabilir. Bu durum da bahar yorgunluğunun belirtileri de artar. Uzmanlar, metabolizmanın düzenli çalışması için, günde en az üç öğün tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması gerektiğini belirtiyor.
Bol su tüketimi
Mevsimsel değişime bağlı olarak dolaşım problemleri yaşamamak istemiyorsan, günde en az 2 litre su tüketmelisin. Böylelikle toksinlerden de kurtulabilirsin.
Kafeinden uzak dur!
Gün içerisinde sıkça tükettiğin çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin miktarına dikkat etmelisin. Fazla miktarda aldığın kafein, kalp çarpıntısına ve su kaybına neden olabilir. Çay, kahve, asitli içecekler yerine, günde 2 fincan yeşil çay, melisa çayı gibi bitki çayları tüketebilirsin.
Uyku düzeni
Uykusuzluk ya da düzensiz uyku kendini daha yorgun ve bitkin hissetmene neden olur. Bu nedenle her gün 6-8 saat uyumaya özen göstermelisin.
C vitamini ve magnezyum
Mutlaka yeterli miktarda C vitamini almalısın. Bunun için de taze meyve ve sebze tüketimini artırabilirsin. Çinko, magnezyum da yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle her gün ceviz, fındık ve muz tüketebilirsin.
B vitamini
Tatlı ve hamur işi tüketimini olabildiğince sınırlamalısın. Bu besinler kan şekerini hızlı artırıp hızlı düşürür. İçerisinde B vitamini bulunan ve kan şekerini ayarlayan kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer ekmek gibi posalı besinler tüketmeye dikkat etmelisin.