Bebeğin zeka gelişimini etkileyen 5 faktör

Doğum öncesi yapacağın aktiviteler ve sağlıklı beslenme önerileri ile bebeğin doğmadan önce zeka gelişimine katkıda bulunabilirsin.

  • 25PAYLAŞIM
  • 4116OKUMA

Hamilelik boyunca egzersiz yap

Egzersiz yaparak terlemenin, bebeğin zekasıyla bir ilgisi olmadığı düşünülür, ancak kesinlikle var. Uzmanlar, zinde annelerin daha büyük plasenta geliştirdiklerini ve büyük plasentaların da bebeğe daha fazla oksijen taşıdığını belirtiyor. Fazla oksijen de, başta beyin olmak üzere doğmamış bebeğin tüm vücudunun daha iyi gelişmesini sağlıyor. Araştırmalar, plasentanın büyümesinin durduğu 20. hafta öncesinde aerobik egzersizleri yapan ve kalp damar sistemi gelişmiş olan annelerin bebeklerinin sinir sisteminin daha gelişmiş olduğunu kesin olarak ortaya koymuş durumda.

Doğum öncesi vitaminleri kullan

Önce hemen belirtelim, hamilelik sırasında kullanılacak tüm destek ürünleri için mutlaka doktorunla konuşmalısın. Doğum öncesi kullanılan vitaminlerin büyük bölümü folik asit içerir. Folik asit beyin ve omurilik soğanındaki sorunları önlemekle kalmaz, aynı zamanda beynin gelişimi için de mükemmeldir. Folik asidi vitamin olarak almanın yanı sıra, bu mineralin zengin olduğu gıdaları tüketerek de bebeğine ulaştırabilirsin. Ceviz ve armut folik asidin çok yoğun olduğu gıdalardır.

Mutlaka balık tüket

Balık beyin gücünü artırdığı bilinen iki bileşeni içerir; omega-3 yağ asitleri ile DHA. Yapılan araştırmalarda doğumda yüksek DHA seviyesine sahip olan bebeklerin bilişsel gelişim testlerinde çok daha başarılı olduğunu ortaya koymuş durumda.

Bebeğine kitap oku

İster bir roman oku, istersen de bebeğine gününü nasıl geçirdiğini anlat. Çocukların kelime gelişimini inceleyen uzmanlar, annelerin hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren çocuklarıyla konuşmaya başlamalarını öneriyor. Uzmanlar müzik çalmanın, konuşmanın, şarkı ve ninni söylemenin doğmamış bebeklerin beyin gelişimini hızlandıracağına dikkat çekiyor.

Stresini dizginlemeyi öğren

Hamileliğin neden olacağı stres bebeğin büyüyeceği ortamı olumsuz etkiler. Bu bebeğin beyin gelişimini de yavaşlatır. Bu nedenle, hamilelik sırasında her şeyi mükemmel yapmaya çalışmamalı ve stresli ortamlardan olabildiğince kaçınmalısın.

Çocuklarda duruş bozukluğu

Duruş bozukluğu çocuk gelişimini ve sağlığını olumsuz etkiliyor. Çocuklarda omurganın ve kas-kemik yapılarının uyumunun bozulması duruş bozukluğuna neden oluyor.

7035

Sosyal medyaya çocuğunun fotoğraflarını yüklemeden önce bilmen gerekenler

Yemek yerken, uyurken, ağlarken, gülerken, kızgınken… Ebeveynler artık çocuklarının neredeyse her anını fotoğraflayıp sosyal medyada paylaşıyor. Keyifle yapılan bu paylaşımlar bazen çocuklar için tehl

5016

Bebeğinin sağlıklı olduğunu gösteren refleksler

Tüm sağlıklı bebekler, reflekslerle doğarlar. Yeni doğan bebekler, kendilerini birçok refleks sayesinde koruma yeteneğine sahiptirler.

4568

Bebeğinle iletişiminde dikkat etmen gerekenler

Bebekler ebeveynlerinin her söylediğini anlamasalar da, ne demek istediklerini hissederler. Bu nedenle bebeğinle iletişim kurarken sıkça yapılan hataları bilmen ve bunlardan kaçınman gerekir.

4092