Migreni tetikleyen 7 önemli faktör
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen migren, ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden oluyor. Migreni tetikleyen ise birçok faktör bulunuyor.
Okul çağındaki çocukların çoğu migren ile baş ediyor ve yaşam kalitesi büyük ölçüde etkileniyor.
Migren, ergenlik öncesi erkek çocuklarında daha çok görülüyor. Ergenlikten sonra ise kız çocuklarında daha sık rastlanıyor.
Sende ya da eşinde migren varsa, çocuğunda da olma ihtimali yüksek. Uzmanlar migren ağrısı çeken insanların yüzde 90’ının sorununun irsi olduğunu belirtiyor.
Çocuklarda ağrı yerine ışığa hassasiyet, kusma, bulantı, baş dönmesi gibi semptomlar görülebiliyor. Bu ortak belirtiler diğer çocukluk hastalıkları ile karıştırılabiliyor.
Çocuğun alışılmıştan daha pasif, daha sinirli, aşırı uykulu ya da daha önce hiç karşılaşmadığını ruh halleri olabilir. Çok iştahlı ya da hiç iştahsız olabilir. Işık, koku veya sesler için yüksek bir duyarlılık gösterip göstermediğine dikkat etmelisin. Tüm bunlar migrenin yolda olduğunun göstergesi olabilir.
Yaygın migren tetikleyicileri arasında düzensiz uyku, öğün atlamak, dehidratasyon, stres, parlak ışıklar, yüksek sesler ve güçlü kokular vardır. Hava değişiklikleri, egzersiz ve hormonal dalgalanmalar da migreni tetikleyebiliyor.
Etkin ve mümkün olduğunca erken bir müdahale, çocuğunun migreninin daha kötüleşmesini engeller.
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen migren, ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden oluyor. Migreni tetikleyen ise birçok faktör bulunuyor.
Bebeklikten çocukluğa geçiş sırasından karşılan sorunlara 2 yaş sendromu denir. Genelde 18 ay civarında başlar ve 3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder.
Değişen hava koşullarıyla birlikte çocuğunda oluşan öksürüğü, evinde rahatlıkla hazırlayabileceğin bu doğal ilaçlar sayesinde geçirebilirsin.