Uykusuzluğa iyi gelen 7 bitki çayı
Bitki çaylarının sağlığımıza müthiş faydaları mevcut. Kilo verdiriyor, kolesterolü düşürüyor, enerji veriyor, soğuk alğınlığını tedavi ediyor, kalp ve damar rahatsızlıklarını önlüyor, sindirim sistemi
Kolesterol düşüren bitki çayları ile sağlık sorunu haline gelen ve dikkat edilmesi gereken kolesterolünü dengeleyebilirsin.
Kolesterol ve trigliserit vücutta bulunan iki yağ türü. Kolesterol hücre çeperlerinin ve bazı doğal hormonların üretilmesi için gereklidir. Trigliseridler ise yüksek enerji içeren yağ asitleridir ve hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli enerjiyi sağlarlar.
Bu iki yağ türünün iki kaynağı vardır; gıdasal kaynaklar ve vücutta üretilen içsel kaynaklar. Kolesterol ve trigliserid ağırlıklı olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Bu yağlar öncelikle bağırsaklarda emilir ve kan akışı sırasında bu yağları üreten karaciğere ulaşır. Karaciğerin en önemli görevlerinden birisi, vücudun tüm bölümlerine kolesterol ve trigliseridlerin ulaşmasını sağlamak. Karaciğer kolesterol ve trigliseridleri, özel proteinlerle birleştirir ve lipoprotein adında küçük bileşenlere çevirir. Lipoproteinler kan akışı ile vücuttaki tüm hücrelere ulaştırılır. Hücreler ise lipoproteinlerdeki kolesterol ve trigliseridi ihtiyaçları kadar alırlar.
“Kötü kolesterol” olarak bilinen LDL seviyesi yükselirse, bu alarm zillerinin çalması anlamına gelir. Böylesi bir durumda, LDL kan damarlarının çeperlerine yapışmaya başlar. Bu yapışma arttıkça damar tıkanıklığına ya da damarların esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu durum ise kalp krizi ya da felç riskini artırır.
İşte bu süreçte kandaki kolesterol oranının artması sıklıkla görülen bir sorun. Tabii ki kolesterol seviyeleri, özellikle de kötü kolesterol olarak anılan LDL’nin oranları mutlaka kontrol edilmeli. Gerekli ilaçların yanında, bitki çayları da kolesterol düzeyini dengelemekte rahatlıkla kullanılabilir.
– Yarım litre kaynayan suya 5 yemek kaşığı öğütülmüş su keteni (şeytanotu) yaprağını ekle. Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı öğütülmüş nane ilave et ve 3 dakika daha kaynat. Daha sonra süzerek sabah ve akşam olmak üzere günde 2 fincan tüketebilirsin.
– Öğütülmüş nane, çilek yaprağı, ahududu yaprağı, kişniş yaprağı ve çiçeğini her biri 5 yemek kaşığı olacak şekilde karıştır. Kaynayan 200 mililitre suya bir yemek kaşığı ekle. Süzdükten sonra gün içerisinde 3 kez tüketebilirsin.
– Civanperçemi çiçeği ve yaprağını, kızıl buğdayı, şimşir ağacı yapraklarını her biri 5 kaşık olacak şekilde karıştır. Bu karışıma 3 yemek kaşığı ladin yaprağı ekle. Karışımdan 200 mililitre kaynayan suya 1 yemek kaşığı ilave et ve bir kapakla kapatarak kaynamasını sağla. Günde en az 3 fincan tüketebilirsin.
– Kuşkonmaz yaprağı, huş ağacı, kırk kilit otu, kurumuş sarı çiçekler, şevketibostan, kırmızı kişniş ve naneyi karıştır. Karışımdan 500 mililitre kaynayan suya 2 yemek kaşığı ekle ve kaynatmayı sürdür. Günde yarım litreyi bitirmeye çalış. Her yemekten önce bir fincan tüketebilirsin.
Bitki çaylarının sağlığımıza müthiş faydaları mevcut. Kilo verdiriyor, kolesterolü düşürüyor, enerji veriyor, soğuk alğınlığını tedavi ediyor, kalp ve damar rahatsızlıklarını önlüyor, sindirim sistemi
Bitki çayları, soğuk algınlığı ve gribin iyileşme süresini kısaltıyor. Hatta bazı araştırmalar, belirli bitki çaylarının soğuk algınlığını önlediğini de ortaya koyuyor. İşte soğuk algınlığı ve gribe i