Horlamayı azaltmanın yolları

Horlama, hem senin hem de oda arkadaşının ya da eşinin uyku ve hayat standardının düşmesine neden olur. Evde horlamayı önleyen yöntemleri deneyerek hayat standardını yükseltebilir, bir nebze de olsa horlamanın şiddetini azaltabilirsin.

  • 64PAYLAŞIM
  • 10742OKUMA

Ara sıra herkes horlar. Ancak horlama sürekli olunca uykunun kalitesi ve uyku süresi zarar görmeye başlar. Kalitesiz uyku da gün içinde yorgunluk, hassasiyet ve artan sağlık sorunlarına neden olur.

Horlamanın nedenleri:

Aşırı kilolu olmak

İdeal kiloda olamamak ve güçsüz kaslar horlamaya neden olur. Kilolu olmasan bile, boyun ya da boğazının çevresinde taşınan aşırı yük de horlamanın nedeni olabilir. Antrenman yapmak ve kilo vermek bazen horlamanın geçmesi için yeterli olur.

Yaş faktörü

İlerleyen yaşlarda boğazdaki kaslar gevşemeye başlar. Hayat tarzında yapacağın değişiklikler, uyku düzeni ve boğaz egzersizleri horlamanın önüne geçebilir.

Yaratılış özellikleri

Erkeklerin soluk boruları genellikle kadınlara göre daha dardır ve bu nedenle daha fazla horlarlar. Dar bir boğaz, büyümüş lenf bezleri ve horlamaya neden olan diğer fiziksel nedenler genellikle kalıtımsaldır.

Burun ve sinüzit problemleri

Dolu bir burun, hava yollarının kapalı olması nefes almayı güçleştirir ve boğazında bir vakum oluşturur. Bu da genellikle horlamaya neden olur.

Sigara, alkol ve ilaç kullanımı

Sigara içmek, alkol kullanımı ve sakinleştirici ilaçlar, kasların gevşemesine neden olur. Bu durum da horlamayı artırır.

Uyuma şekli

Sırtüstü düz şekilde yatmak, boğazının gevşemesine ve nefes borunun tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle uyuma şeklini değiştirmek de horlamanın durması için işe yarayabilir.

Evde horlama tedavisi:

Kilo vermek

Birkaç kilo dahi vermek boğazının gerisindeki yağlı dokunun azalmasına ve horlamanının azalmasına yardımcı olur.

Spor yap

Kilo vermenin yanı sıra kollarını, bacaklarını ve karın kaslarını geliştirmek boğaz kaslarının da güçlenmesinin önüne açar. Bu da horlamanın şiddetini azaltır.

Sigarayı bırak

Sigara, burundaki ve boğazdaki dokuları uyarıyor ve bunlar da hava yollarını tıkıyor ve tabii ki horlamaya yol açıyor. Bunun yanında alkol kullanmayı, uyku haplarını ve uyarıcıları kullanmaktan vazgeçmek de horlamanın önüne geçiyor. Ayrıca düzenli uyku düzeni kurmak ve buna sadık kalmak da horlamanın engellenmesini sağlıyor.

Nemli oda

Yatak odanı nemli tutmak, her türlü hava yolunun açık tutulması, uyku pozisyonunun değiştirilmesi ve yan yatarak uyuma yine horlamanın engellenmesi için öne çıkan önlemler arasında yer alır.